duminică, 5 februarie 2017

ARTA DE A TRAI CIVILIZAT



                                        ARTA DE A TRAI  - CIVILIZAT



De ce arta de a trai?

Nimic mai simplu.

Cu totii ne dorim sa fim frumosi,destepti, puternici, intelepti, chiar daca ne ascundem sa recunoastem.
Cum e posibil ca si in viata de zi cu zi sa fie asa?

ESTE NECESAR sa avem puterea sa recunoastem, sa vedem si sa renuntam la falsuri si iluzii.
Auto-descoperirea este primul pas spre a ne construii viata , pe un teren real ci nu pe unul fantomatic, iluzoriu.

Ne intrebam deseori de ca anumite aspecte sau viata in ansamblul ei nu este asa cum ne o dorim sa fie.
Pot sa va spun in felul urmator: noi, oamenii, traim mai mult cu mintea in trecut imputandu-ne tot felul de culpabilitati, regrete, rafuieli sau traim cu gandul la viitor, la ce o sa fie, ce-o sa se intample, speriati de necunoscut.

Acest mod de gandire trebuie transformat, deoarece prezentul, care trece de cele mai multe ori pe langa noi, nebagat in seama, are cea mai mare valoare.
Daca nu stim sa traim constient prezentul, inseamna ca dormim tot timpul, visand tot timpul, absenti la ceea ce facem si la ceea ce ni se intampla.

Ganditi-va mai puteti schimba ceva la ziua de ieri?

Mai puteti modifica o miscare facuta gresit?

Din ziua de ieri luam doar invatatura , experienta, care ne modeleaza pasii de azi. Si atentie nu trebuie sa ne grabim sa fugim catre ziua de maine ca vom duce cu noi, eroarea de azi, daca suntem neatenti!
Maine sa cladeste pe temelia zilei de azi.

De noi depinde daca vom fi fericiti sau din contra, nefericiti in viitor.
Ce putem face pentru a nu repeta greselile de ieri, azi, si sa nu le ducem cu noi in ziua de maine?
TIMPUL PREZENT AR TREBUI SA AIBA CEA MAI MARE IMPORTANTA PENTRU NOI. Pentru ca numai el exista, prezentul conteaza si el trebuie trait constient.



Constienta inseamna prezent, inseamna participare la toate experientele noastre inseamna, A FI.
Constienta o data trezita ne ofera sansa de a trei prezentul, si a face din acest prezent o trambulina perfecta pentru viitor si atunci si trecutul nostru va fi vindecat.
Traind constient, prezenti in fiecare experienta, ochii nostri se vor deschide si vom vedea frumusetea lumii .

                                                   Despre  a fi civilizat.
Este propiul nostru interes sa invatam buna convietuire cu oamenii si societatea deca vrem sa evitam conflictele permanente si controversele legate de chestiuni minore si tulburarile provocate de stres.
Un alt aspect este ca daca n am fi atat de preocupati de paza propiului perimetru si de rafuieli cu cei apropiati sau nu, am putea aloca cu adevarat mult mai mult timp propiei persoane si implicit celor din jur.

Intelepciunea consta in inteligenta de a actiona omenos fata de ceilalti deoarece un comportament civilizat , civic contribuie la stabilitatea si bunastarea tuturor, indiferent de momentul si locul in care ne aflam.
Este pierdere de energie sa intram in competitie cu fel de fel de adversari. Ideal ar fi sa fim tot timpul in competitie cu noi insine si sa studiem si sa recunoastem ce fac mai bine decat noi asa zisii adversari.Ar fi necesar sa cantarim posibilitatile si sa facem tot ce ne sta in putinta inainte de a arata cu degetul catre celalalt,si sa ne amintim ca este loc pentru toata lumea.

Este o mare greseala sa cerem de la ceilalti mai mult decat putem noi oferi. Multi dintre oameni cred ca daca fac tot ce le sta in putinta sa obtina cat mai multe succese in plan personal si profesional, vor fi scutiti de recunoasterea greselilor. Nimic mai neadevarat, analizand greselile anterioare pe parcurs , ne descoperim adevaratele calitati.

Un om civilizat nu se asteapta sa descopere perfectiunea personificata dar tinde mereu catre ea.
Sa nu uitam nici o clipa ca incidentele nefericite, greselile, trebuiesc recunoscute si corectate imediat ce este posibil, deoarece nu se stie cum erorile trecutului, caderile, fatarniciile se vor intoarce ca sa ne bantuie oricat de sus am urca pe scara sociala. Orice actiune considerata "daunatoare"sau "gresita" da celorlalti posibilitatea sa ne critice sau sa se planga.

Pretul unei bune reputatii este vigilenta continua, iar reputatia merita aparata deoarece este blazonul nostru in fata oamenilor.Asta nu inseamna ca cineva trebuie sa faca vreo obsesie paranoida in dorinta de a atinge perfectiunea, ea fiind atribuita numai divinitatii. Ganditi-va ca gresim chiar si fara intentie

Necazul se iveste din incercarea de a acoperii greselile sau, mai rau, din tentativa de a le face uitate. Se stie foarte bine ca defectele sar in ochi mai repede decat calitatile.
Masura omului civilizat este ca reuseste sa vada dincolo de greseli, si sa descopere calitatile ascunse ale unei persoane.

Stiind ca trasaturile negative sunt mai evidente decat cele pozitive, persoanele civilizate incearca sa-si arate posibilitatile fara a deranja pe nimeni.
Asta nu inseamna ca deacum in colo adio greseli dar, cel mai bun lucru este sa le tinem sub control in timp ce le corectam.

O CORECTIE FACUTA LA TIMP ESTE MULT MAI PRETRIOASA DECAT CEL MAI SINCER REGRET. Si de retinut - O PERSOANA CIVILIZATA SE COMPORTA CU DEMNITATE , DAR NU CU INFATUARE

10-11-2008-
 Psih. Daniel C.Munten.



Danykomio Clinique Therapy
Psihoterapie si Medicina Integrativa
by psih Daniel C.Muntean
Contact: mail danykomio@yahoo.com
tel 0722927176
facebook 

 Copyright © 2008- 2021 danykomio | contact [at] danykomio.ro