joi, 15 decembrie 2016

ENERGIA HRANEI - CUM SA MANCAM CORECT SI CE PENTRU SANATATE






CUM SA MANCAM CORECT SI CE PENTRU SANATATE -CUM SI CE SA BEM PENTRU LONGEVITATE


Incepand cu acest articol, incepem un sir lung de descoperiri despre ce si cum e bine sa mancam, cat si ce e bine sa bem, cum sa combinam alimentele pentru a elimina anumite afectiuni pentru a ne mentine sanatatea si a fi tot timpul in forma.
Iata cateva recomandari de alimentatie facute exclusiv cu scopul de a maximaliza nivelul de energie si imbunatatirea starii de sanatate.

Adoptati-le asa cum va convine:
- mariti consumul de alimente "curate", si cu un nivel ridicat de energie, mai ales fructe, cereale si legume.
- alegeti alimente proaspete, naturale sau organice
- consumati moderat alcool
- renuntati la carnea de porc, somn sau tipar
- fierbeti mancarea un timp limitat, caldura excesiva si fierberea indelungata, neutralizeaza toate substantele nutritive
renuntati la conserve si alimente procesate si ... beti multa apa cam 2 litrii pe zi.
Energia hranei
În Occident alimentele sunt descrise ca având în componenţă diferite cantităţi de proteină, grăsimi, minerale, vitamine ş.a.m.d.
Valoarea nutritivă a alimentelor este reprezentată de suma ingredientelor chimice înainte de introducerea acestora în corp. Cu alte cuvinte, un aliment poate fi desfăcut în elementele sale constitutive iar apoi recreat prin sinteza de laborator.

În Orient alimentele sunt descrise ca având anumite calităţi cum ar fi: “răcesc” sau “încălzesc”, au diferite gusturi sau acţionează asupra corpului în anumite feluri.
Aceste informaţii au fost obţinute prin atenta observare a reacţiei corpului după ingerarea diferitelor alimente.
Valoarea nutritivă a unui aliment este dată de numărul de proprietăţi energetice care descriu acţiunea acelui aliment asupra corpului uman.
Aşadar în timp ce viziunea occidentală asupra alimentelor se bazează pe chimie, cea orientală seamănă mai mult cu alchimia.

Cea mai importantă categorie, în ceeea ce priveşte viziunea orientală asupra alimentelor, este temperatura.
În conformitate cu medicina orientală un aliment poate fi fierbinte, cald, neutru,răcoros sau rece. Ovăzul, carnea de pui şi ceapa, de exemplu, sunt calde; orzul, carnea de iepure şi salata verde sunt răcoroase. Noţiunile de cald şi rece din medicina orientală nu se referă la temperatura măsurată în grade Celsius ci la efectul pe care alimentul respectiv îl are asupra corpului după încheierea procesului de digestie.
Alimentele “răcoroase” direcţionează energia spre interior şi în jos, răcorind mai întâi părţile superioare şi exterioare ale corpului.

Alimentele “calde” mişcă energia în sus şi spre exterior, încâlzindu-ne astfel din interior spre exterior.
Alimentele foarte “fierbinţi” ne încălzesc intens iar apoi ne răcoresc prin transpiraţie. A cunoaşte “temperatura” alimentelor e foarte important în bucătăria orientală tradiţională.
Astfel, “caldul” curry este echilibrat prin combinarea cu “răcoritorul” castravete sau iaurt; “fierbintea” carne de miel e “răcorită” cu sos de mentă; supa de rădăcinoase ne încălzeşte iarna iar salatele ne răcoresc vara.
Nu există reguli absolute care să spună dacă un aliment e “cald” sau “răcoros“. Există însă nişte repere generale pe care ne putem baza.

Plantele care cresc mai greu (rădăcinoasele, ghimbirul, etc.) sunt ceva mai “calde” decât cele ce cresc mai repede (salata verde, dovleceii, etc.).
Alimentele cu un conţinut mare de apă sunt mai “răcoroase” (pepenele, castravetele, dovleceii).
Alimentele uscate sunt mai “calde” decât cele proaspete.
Legumele şi fructele tratate cu îngrăşăminte chimice pentru a creşte mai repede sunt mai “răcoroase” decât cele naturale.

Temperatura alimentelor poate fi influenţată de asemenea şi de metoda de gătire folosită. Iată efectele câtorva astfel de metode:
a. fierbere în aburi – răcoroasă/neutră
b. fierbere – neutră
c. prăjire uşoară – uşor caldă
d. fierbere la foc mic – caldă
e. coacere la cuptor – mai caldă
f. prăjire – fierbinte
g. prăjire la grătar – mai fierbinte

Alimentelor introduse în cuptorul cu microunde nu li se modifică temperatura energetică dar studii recente au arătat că alimentele suferă modificări la nivel celular care cauzează schimbări anormale în compoziţia sângelui şi scăderea sistemului imunitar. Aşadar cunoaşterea temperaturii energetice a alimentelor ne poate ajuta să ne echilibrăm dieta în funcţie de necesităţi.
Astfel persoanele cu constituţii reci au nevoie de diete ”calde” şi viceversa.

Gustul descrie o calitate esenţială a unui aliment, adică potenţialul care este eliberat prin intermediul alchimiei preparării hranei şi digestiei.

Fiecare gust provine dintr-o putere elementară şi se spune că intră într-un singur organ. Există cinci gusturi:

Sărat – aparţine elementului apă şi intră în rinichi

Acru – aparţine elementului lemn şi intră în ficat

Amar – aparţine elementului foc şi intră în inimă

Dulce – aparţine elementului pământ şi intră în splină

Picant – aparţine elementului metal şi intră în plămân

Deseori ne întrebăm dacă alimentul de care ne e poftă e bun pentru noi. Răspunsul e şi da şi nu. Când există un dezechilibru energetic în corpul nostru apare pofta, în încercarea de a corecta acest dezechilibru.

Gustul dulce ajută la întărirea Splinei astfel că atunci când avem poftă de ceva dulce, există un dezechilibru la nivelul Splinei noastre. Această poftă e bună în măsura în care ne “spune” că există un dezechilibru la nivelul Splinei care trebuie corectat.

În timp ce o cantitate moderată dintr-un aliment cu un anume gust se poate dovedi benefică pentru organul corespunzător gustului, prea mult, ca de obicei, strică, putând obţine în acest fel exact efectul contrar.
În societatea noastră unde alimentele sunt foarte condimentate, “prea mult” se poate consuma foarte uşor.

Gustul ne poate spune câte ceva şi despre acţiunea respectivului aliment:

Gustul sărat se deplasează spre interior şi în jos, atrăgând acţiunea alimentului către centrul corpului.

Gustul sărat umezeşte, înmoaie şi detoxifică, contracarând astfel întărirea muşchilor şi a glandelor.
Reglează echilibrul umezelii în corp, stimulează funcţia digestivă şi îmbunătăţeşte concentrarea.
Acest gust ajută la eliminarea excesului de umezeală prin acţiunea de întărire a rinichilor ca şi la rehidratarea corpului.

Gustul sărat în excess poate coagula sângele şi stresa Inima.

Gustul acru stimulează contracţia şi absorbţia. Are un efect astringent. De aceea se foloseşte în cazuri de pierdere de lichid cum ar fi transpiraţie, diaree şi hemoragii.
Contracarează efectele alimentelor grase, previne stagnarea şi ajută la absorbţia digestivă.

Gustul acru stimulează în special secreţia vezicii biliare şi a pancreasului şi în ciuda naturii acide a majorităţii alimentelor acre, efectul este de scădere a acidităţii intestinelor.
Alimentele acre activează sângele dar în exces pot produce retenţie prea mare de umezeală.

Gustul amar elimină şi usucă deoarece se mişcă în jos prin corp.
Îmbunătăţeşte apetitul, stimulează digestia şi elimină umezeala şi căldura.
Este folosit pentru reducerea excesului. Gustul amar acţionează în special asupra Inimii dar şi asupra Plămânului. În excess, gustul amar poate duce la pierdere de qi şi de umezeală.

Gustul dulce este de departe cel mai întâlnit pentru că toate alimentele îl conţin într-o măsură mai mare sau mai mică. Acest gust armonizează toate celelalte gusturi şi reprezintă punctul central al dietei noastre, stimulând uşor circulaţia qi-ului şi a sângelui.

Gustul dulce se regăseşte în majoritatea cărnurilor, plantelor, nucilor, lactatelor şi legumelor amidonoase şi are efect de tonifiere şi întărire. Alimentele dulci sunt folosite pentru tratarea deficienţelor şi a uscăciunii.
În exces, acest gust duce la formarea flegmei şi a căldurii. Zahărul rafinat slăbeşte sângele. Excesul de dulce trebuie evitat în condiţii de umezeală accentuată.

Gustul picant dispersează orice fel de stagnare şi susţine circulaţia qi-ului şi a sângelui. Stimulează digestia şi ajută la dispersarea flegmei.

Temperatura alimentelor cu gust picant trebuie aleasă cu mare grijă.
Multe alimente “fierbinţi” sunt atât de fierbinţi încât ajung să răcorească corpul prin transpiraţie.
Alimentele picante “calde” îşi menţin efectul un timp mai îndelungat fiind indicate în condiţii “reci”. Alimentele cu temperatură “răcoroasă” pot fi folosite când e prezentă căldura în exces.

Am văzut aşadar că fiecare gust corespunde unui anumit organ. De asemenea se spune că fiecare aliment îşi direcţionează efectele către un anume organ prin intermediul meridianelor energetice.

Migdalele, de exemplu, “intră” pe meridianul Plămânului iar nucile pe cel al Rinichiului.
Un aliment poate fie să tonifice o substanţă corporală sau funcţie (yin, yang, qi, sânge) fie să reducă influenţa unei stări patologice (stagnarea qi-ului, staza sângelui, umezeală, cald sau rece).
Migdalele, de exemplu, contracarează flegma iar nucile tonifică yang-ul.

Atunci când combinăm traseul energetic cu acţiunea terapeutică a alimentelor obţinem descrierea efectului său terapeutic.
Folosind exemplele de mai sus, putem spune deci că migdalele îndepărtează flegma din Plămân iar nucile tonifică yang-ul Rinichiului.
Ştiind aceste lucruri putem să includem în dieta noastră alimentele care ne sunt folositoare din punctul de vedere al nevoilor energetice personale.





 YIN SI YANG IN ALIMENTATIE  REGIMUL OSHAWA 7






Modul in care ne alegem alimentele si condimentele, cantitatile de mancare pe care le consumam, momentele de repaus alimentar sunt toti atatia factori de care depinde viguarea si vitalitatea noastra.
Alimentele sunt principala sursa de energie pentru organismul uman si este de la sine inteles ca fara combustibil chiar si cel mai bun angrenaj devine nefunctional. Atunci cand se vorbeste de "hrana adevarata", multi se gandesc, din pacate, la o alimentatie de tip carnivor "asezonata" de cele mai multe ori cu mult alcool.
Aceasta impresie exista nu numai la romani, ci si la majoritatea europenilor dar, cu toate astea, alimentatia pe baza de carne nu este cea mai indicata pentru a ne mentine sau a deveni sanatosi.
Descoperirile de ultima ora in domeniul alimentatiei, mai ales cele referitoare la vitamine, oligoelemente, enzime si fitohormoni au dus la o schimbare radicala a conceptiei despre alimentatie.
Se pune accentul din ce in ce mai mult pe naturism,pe alimentatia ecologica.
In urma unor observatii atente, care au fost efectuate in mii de cazuri, s-a observat ca vegetarienii, mai ales cei care consuma multe cruditati, au o medie de viata mai mare, isi pastreaza viguarea pana la varste inaintate,sunt mult mai putin predispusi la afectiuni cum ar fi cancerul, scleroza in placi, boli hepatice si intestinale, etc.
In plus, alimentatia vegetariana este foate prielnica activitatii intelectuale; doar cateva nume ilustre de vegetarieni cum ar fi:Einstein, Newton sau Darwin sunt suficiente sa ne dam seama de realitatea acestui fapt.
Multe religii intre care si cea crestin-ortodoxa recomanda alimentatia lacto-vegetariana. Despre alimentatia sanatoasa vom discuta si in articolele urmatoare.
In continuare vom aborda REGIMUL OSHAWAce are virtuti de regenerare si de echilibrare a potentialului vital.
Alimentele pot fi clasificate, din punct de vedere al incarcaturii lor energetice, in alimente care amplifica energia YANG in fiinta si alimente care amplifica energia YIN.
Din acest motiv, alimentele au fost clasificate de parintele macrobioticii, medicul George Oshawa, in alimente cu caracter YANG si alimente cu caracter YIN.
Doctorul Oshawa a pus la punct o serie de regimuri alimentare, bazate in mare masura pe cereale, menite sa sporeasca in fiinta energia Yang.
Cel mai celebru dintre aceste regimuri, cunoscut si sub numele "de regimul 7 Oshawa", sau simplu "regimul Oshawa", are o durata de 10 zile si este compus doar din cereale Yang: grau integral, orez integral, mei si hrisca.
Aceste cereale sunt consumate fierte(o parte cereala la trei parti apa), sau coapte, sarate dupa gust(cu sare de mare), fara a mai consuma nimic alceva in rest, decat apa(minim 2 litrii pe zi) si atunci cand este necesar anumite plante medicinale.
Regimul Oshawa este recomandat in primul rand persoanelor care au o constitutie mai inclinata spre supraponderabilitate, care au exces de grasime si tesut adipos, persoanelor cu un dezechilibru de tip Yin, bolnavilor cronici(cancer, diabet, etc)
Pentru cei alergici la gluten , pot inlocui graul cu orz sau ovaz. In perioada de pauza se pot consuma: varza alba, linte, papadie, laptuca, andive, praz, naut, patrunjel, morcov, alge marine, soia, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, seminte de susan, mere, nuci, fragi, mure, stafide, polen, menta, musetel, rosmarin, pelin, ginseng.

Atentie! Este un regim terapeutic cu pronuntat caracter de detoxifiere al organismului !

Tabel alimente Yin-Yang



Yin (-) Yang (+)
Cereale Moderat yin: porumb
Extrem de yin: cereale încolţite, pâine albă, produse de patiserie din făină albă
Moderat yang: grâu, orez, orz, ovăz, secară
Accentuat yang: hrişcă, mei
Extrem de yang: germeni de cereale, orez sălbatic
Legume Moderat yin: salată verde, ardei kapia, ardei gras, păstârnac, frunze de ţelină, untişor, linte, bob, mazăre verde
Accentuat yin: fasole, ciuperci, sfeclă roşie, gogoşar, usturoi
Extrem de yin: roşii, vinete, cartofi, castraveţi, bame
Moderat yang: varză albă, ceapă, ridichi, dovlecei, fasole verde, frunze şi rădăcini de păpădie, napi, gulii, rădăcină de ţelină, spanac, anghinare, varză de Bruxelles
Accentuat yang: andive, conopidă, broccoli, dovleac, soia, năut, creson, alge marine, ceapă roşie, rădăcină de pătrunjel, morcovi, praz, urzici, varză creaţă
Extrem de yang: varză roşie
Fructe Moderat yin: căpşune, caise, cătină albă, roşcove, dude, coarne, struguri, măsline verzi
Accentuat yin: cireşe, grepfrut, lămâi, pepene galben, prune, vişine, curmale, smochine, miez de nucă de cocos
Extrem yin: ananas, papaya, mango, portocale, mandarine, pere, piersici, pepene verde, arahide
Moderat yang: stafide, fragi, mure, gutui, coacăze negre, rodii, măsline negre, castane
Accentuat yang: mere, afine, zmeură, merişor, coacăze roşii, fructe de dracilă, nuci, alune
Extrem yang: mere pădureţe, migdale, fistic
Lactate Moderat yin: lapte dulce, lapte bătut, sana, zer, iaurt, chefir, caşcaval Camembert
Accentuat yin: brânză de vaci, lapte de bivoliţă, caş dulce, urdă dulce, caşcaval tare
Extrem yin: smântână, unt, brânză topită, caşcaval moale
Moderat yang: lapte de capră, brânză de Olanda, Roquefort, şvaiţer Gruyere
Accentuat yang: brânză de capră, unt clarificat (ghee)
Carne, peşte Moderat yin:
Accentuat yin:
Extrem yin:
Moderat yang: creveţi, heringi, somon, sardine
Accentuat yang: icre, caviar
Extrem yang: fazan
Condi-mente Moderat yin: fenicul, măghiran
Accentuat yin: oţet din lemn, roiniţă, vanilie
Extrem yin: seminţe de mac
Moderat yang: nucşoară, mărar, anason, cimbrişor, ceapă, arpagic, tarhon, mentă, frunze de pătrunjel, muştar alb, leuştean, leurdă
Accentuat yang: ardei iute, busuioc, cimbru, chimen, coriandru, cicoare, şofran, salvie, dafin, hrean, muştar negru, piper, usturoi, scorţişoară, cardamom, schinduf
Extrem yang: rozmarin, cuişoare, sovârf, ghimbir, ghinţură, sare marină nerafinată
Băuturi Moderat yin: apă, sifon, ceai de măceşe, ceai de cătină
Accentuat yin:
Extrem yin:
cafea, ciocolată, coca-cola, sucuri de fructe yin, sucuri cu zahăr, alcool
Moderat yang: cafea de năut, cafea de cicoare, ceai japonez (Bancha), ceai de muşeţel, pelin, cimbru, cimbrişor, rozmarin
Accentuat yang: ceai de busuioc, suc de mere
Extrem yang: ginseng
Alte produse Moderat yin: drojdie, miere
Accentuat yin: zahăr brun, oţet de mere, borş, ulei de nucă de cocos
Extrem yin: ciocolată, cacao, zahăr, frişcă, jeleuri, murături, îngheţată, sirop, pastă de tomate, marmeladă, bomboane, unt de arahide
Moderat yang: halva de susan, halva de floarea-soarelui, ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de migdale
Accentuat yang: ouă fecundate, ulei de rapiţă, ulei de muştar, ulei de ricin, ulei de soia presat la rece, pastă de susan (tahini), seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui
Extrem yang: polen apicol, seminţe de susan, ulei de susan, ulei de floarea-soarelui presat la rece



 14 - 11 - 2008
 psih. Daniel C. Muntean.

 ARTA DE A MANCA- POSTUL CA TRATAMENT

Danykomio Clinique Therapy
Psihoterapie si Medicina Integrativa
by psih Daniel C.Muntean
Contact:
mail danykomio@yahoo.com
tel 0722927176
Facebook


 Copyright © 2008- 2021 danykomio | contact [at] danykomio.ro