MASAJUL AROMOTERAPEUTIC COMBINATIA ARMONIEI
Asa cum pentru urechi cel mai bun medicament este muzica siderala si cea culta, iar pentru ochi cel mai bun medicament il reprezinta culorile, pentru nas, un factor benefic subtil il reprezinta parfumurile.
Si toate la un loc sunt medicamente pentru corp si pentru Suflet.
Arta si utilizarea parfumurilor isi are radacinile in cele mai vechi timpuri. Orientalii au fost cei care imuiau diversi ingredienti in uleiuri curate, obtinand esente, care durau zeci de ani.
Indienele si tibetanele din ashramuri foloseau si inca folosesc parfumuri naturale din flori,pe care stiau atat de bine sa si le aleaga in functie de necesitatile impuse de ritual, culoarea ochilor, piele, etc.
Micutele gheise, de asemenea, aveau un cult pentru folosirea parfumurilor, pe care si le alegeau cu deosebita grija.
Putem spune, asadar ca, desi practica actuala a aromoterapiei moderne isi are originile in ultima suta de ani, utilizarea uleiurilor esentiale pentru tamaduirea mintii, a trupului si a spiritului era practicata deopotriva de toate marile civilizatii ale lumii antice.
In epoca moderna, in urma numeroaselor cercetari(de catre chimistul francez Rene Gattefosse, dr. Jean Valnet, Marguerite Maury) si experimente cu uleiuri esentiale , s-a demonstrat uriasul lor potential vindecator.
Desi exista si alte utilizari importante ale uleiurilor esentiale , nucleul artei vindecatoare a aromoterapiei, este constituit de imbinarea dintre ele si masaj.
Principala forma de tratament este masajul corporal integral , folosind uleiuri esentiale diluate intr-un ulei vegetal, asa-numit ulei-baza sau ulei de suport. Asadar, capacitatea vindecatoare a aromoterapiei rezida tocmai in indemanarea mainilor terapeutului de a actiona in armonie cu alegerea uleiurilor esentiale adecvate in functie de caz.
Uleiurile esentiale sunt substante volatile- ceea ce inseamna ca se evapora rapid cand intra in contact cu aerul. Prin urmare, indiferent de modalitatea in care sunt folosite, o anumita cantitate tot va fi inhalata.
Iar cum masajul corporal este principala metoda de aplicare a uleiurilor esentiale, plamanii si pielea sunt pentru ele principalele porti de patrundere in organism, acolo unde isi pot exercita efectul lor benefic.
Odata ajunse in organism, particulele de ulei esential sunt preluate de fluxul sanguin si transportate catre diverse organe si sisteme si aparate anatomice. Uleiurile esentiale au, deopotriva, puternice efecte in plan mental, emotional si psihologic.
Asadar masajul aromoterapeutic corporal integral, efectuat de catre un profesionist experimentat, poate fi considerat chintesenta aromoterapiei.
Combinatia dintre atingerea vindecatoare, miscarile usuare, masarea profunda a musculaturii incordate si forta terapeutica a uleiurilor esentiale este extraordinara. In acelasi timp insa, tehnicile de masaj folosite pot fi extrem de benefice.
Exista numeroase avantaje ale masajului aromoterapeutic, atat de natura fizica si psihica, cat si in plan spiritual si energetic.
La nivel fizic, diversele miscari si manevre de masaj atenueaza durerea, intensifica circulatia sangelui si a limfei, contribuie la eliminarea toxinelor si destind musculatura tensionata si obosita.
La nivel psihic, mintea si emotiile sunt calmate, fiind indusa o stare de relaxare profunda. Masajul aromoterapeutic este combinatia armoniei,si atunci cand este efectuat de un profesionist este o experienta extrem de placuta.
3 05 2009
Psih. Daniel C. Muntean.
Danykomio Clinique Therapy
Psihoterapie si Medicina Integrativa
by psih Daniel C.Muntean
Contact: mail danykomio@yahoo.com
tel 0722927176
Copyright © 2008- 2021 danykomio | contact [at] danykomio.ro