luni, 26 decembrie 2016

MASAJUL TERAPEUTIC



                                      Masajul Terapeutic 





SANATATEA INSEAMNA SCURGEREA ARMONIOASA A ENERGIILOR PRIN CORP, IAR BOALA ORICE PERTURBATIE SURVENITA IN CIRCULATIA LOR.

MASAJUL TERAPEUTIC - arta terapeutica multimilenara, a fost practicat din vremuri imemoriale, fiind probabil printre primele(daca nu prima) metoda de tratament, transmisa din generatie in generatie, mai intai de la om la om si mai apoi prin scris, prin scoli de specialitate, etc.

Primele date privind practica masajului sunt semnalate cu cca 3000 ani a. CR, in practica chinezeasca, in India antica - in "Cartea Vietii", datand din perioada 2800 ani a Cr., sunt descrise operatii de masaj, reguli, indicatii si contraindicatii.

Masajul se practica de asemenea in Grecia antica, pentru recuperarea atletilor, in Roma antica (in cartea sa "Cartea Legilor Medicinii", AVICENA scrie despre terapia prin masaj. Inca din Renastere apar manuale in care este mentionat masajul ca metoda terapeutica ("De arte gymnastica" a lui Hyeronimus Mercurialis, 1569).

Departe de a epuiza lista, semnalam lucrarile suedezilor Ling si Zander "Masajul practic si teoretic" 1933, lucrarea chinezului Masunga Shizuto tradusa in franceza:"Zen Shiatsu -comment equilibrer le Yin et le Yang pour une meilleure sante", lucrare care abordeaza masajul pe trasee energetice.

Foarte multe lucrari in domeniul MASAJULUI TERAPEUTIC au aparut si si la noi in tara ale unor autori de valoare cum ar fi: dr. Ion Dragan, dr. Octavian Petrescu, Gabriela-Floreta Bucur,  Ing & Psih. Leontina Studineanu, etc.

La noi in tara Leontina Studineanu este cea care a adus aceasta terapie la nivelul de act psihologic.

"Masajul terapeutic reprezinta de fapt o interferenta intre stiinte, intre filozofie, fiziologie, patologie, anatomo-fiziologie, pentru ca omul este o fiinta bio-psiho-sociala.

Am ajuns sa dezvolt Masajul Terapeutic pana la un act psihologic si ma straduiesc sa-i ajut si pe cursantii mei sa atinga acest nivel.
Este de fapt o psihoterapie in modul cel mai autentic. Tocmai de aceea cuvantul «masaj» a iesit complet din vocabularul meu, pentru ca aceasta notiune ma nemultumeste total"

 Leontina Studineanu.


In concluzie, prin masaj oricine isi poate ajuta organismul sa se vindece si sa si pastreze sanatatea priin cresterea capacitatii lui imunitare si prin reechilibrarea nivelelor energetice.

Avantajele Masajului Terapeutic sunt limpezi pentru oricine, permite ameliorarea in numeroase boli, calmeaza si curma diverse dureri si simptome, nu dauneaza organismului, usureaza travaliul cardiac prin accelerarea circulatiei de intoarcere, scade incordarea nervoasa generala, relaxeaza musculatura contractata, creste elasticitatea tesuturilor, inlatura depunerile de calciu in tesut, elimina produsi toxici de meyabolism, creste forta de contractie musculara, impiedica atrofia musculara, scade grosimea stratului adipos mentinand frumusetea trupului, inlatura oboseala, dureri , indigestii cronice asm si previne infectiile intro serie lunga de boli, etc.

Masajul Terapeutic poate fi aplicat si omului sanatos pentru ca rolul lui primordial este acela de a preveni bolile si de a mentine organismul in forma.

Poate cea mai uluitoare descoperire in practica medicala, privita prin prisma stadiului evolutiei stiintelor in momentul producerii ei - in China antica - este aceea a circulatiei energiei prin corpul uman, intre anumite puncte de pe piele si diferite organe, pe trasee de o individualitate aparte, neavand corespondenta nici cu reteaua nervoasa, nici cu cea sanguina, limfatica, musculara.

 Astfel Masajul Terapeutic realizat intrun mod specific, cu manevre pe anumite puncte ale epidermei, poate ameliora si vindeca afectiuni localizate intro cu totul alta parte a organismului, fiind usor de aplicat si nedaunator pentru organism.

Masajul Terapeutic ca de altfel intreaga medicina Orientala, este adeptul regulii conform careia se trateaza bolnavul si nu boala.

La baza acestei conceptii sta corectarea statutului energetic al corpului pacientului si adaptarea la energiile externe inconjuratoare.



Asadar, terapia prin masaj pune accentul pe reinstaurarea armoniei in organism prin circulatia energiei KI.

Un alt principiu central al medicinei traditionale chineze este conceptul de bipolaritate YIN si YANG. In toate fiintele vii exista o bipolaritate YIN YANG.

Cei doi termeni YIN si YANG imposibil de tradus, in cadrul gandirii filozofice taoiste au o semnificatie cu totul deosebita. YIN si YANG sunt doua contrarii care coexista in permanenta, se conditioneaza si se intrepatrund.


Niciodata YANG sau YIN nu exista singure, ci mereu impreuna, chiar daca una din ele se gaseste in cantitate foarte redusa; YIN fara YANG sau YANG fara YIN inseamna moarte.

Tocmai cu acest obiectiv principal de mentinere a circulatiei energiei in mod armonios si continuu se ocupa mijloacele terapeutice orientale - masajul terapeutic, REIKI, masajul reflexogen, etc.

Acest lucru se realizeaza actionand asupra cailor energetice ale organismului legate de organe concrete ale corpului si tesuturile lor.

Masajul unor puncte, asa numitele biologic active sau acupuncturale, situate pe canalele energetice ale muschilor si tendoanelor, permite obtinerea efectului terapeutic vizat.
Totodata, pe langa stimularea mecanica a punctelor se realizeaza si influentarea bioenergetica cu eforturi minime din partea terapeutului, atunci cand energiile acestuia, pentru un anumit interval de timp se contopesc cu ale pacientului.

In acest context, Masajul Terapeutic reprezinta un complex si veritabil TRATAMENT ENERGETIC, avand in vedere cele spuse mai sus , si mai ales, atunci cand el este executat de un specialist care m ai are si alte genuri de specializari.

Spre deosebire de masajul clasic , in care practicianul urmareste in general doar prelucrarea corecta a tesuturilor ( in special a muschilor) , respectand chiar si ordinea tehnicilor, in Masajul Terapeutic nu exista o rutina standard de lucru pentru a ajunge la o abordare perfect adaptata fiecarui pacient.

Masajul Terapeutic  presupune o mare varietate de tehnici, care se deosebesc una de alta doar prin nuante, nu si in principii.



Tipuri masaj

Pe langa acupunctura, care este o metoda de vindecare experimentala, in lumea occidentala se impune din ce in ce mai mult tehnica japoneza SHIATSU.

Deoarece nici una din cele doua metode de tratare nu cere elemente auxiliare sau acestea sunt minime, punerea lor in practica decurge rapid si fara probleme.

Metoda japoneza Shiatsu-SHI = degete si ATSU = apasare, are la baza acupunctura si presupunctura chinezeasca si se intemeiaza pe aceleasi principii energetice si fiziologice.

         

Asa cum spuneam si la pagina terapia prin masaj, masajul terapeutic si masajul reflexogen, masajul in totalitatea lui presupune o mare varietate de tehnici, care se deosebesc una de alta doar prin nuante, nu si in principii.

Omul este considerat in medicina Extremului Orient o entitate complexa. Se porneste de la conceptia ca intre organele interne, organele senzoriale si alte tesuturi ale corpului(pielea, muschii si oasele) exista o corelatie. Oricarui organ sau grupa de organe ii revine o functie in corp.

De exemplu inima si vasele sangvine tin de circulatia sangelui. Ficatul si rinichii regleaza metabolismul, stomacul si intestinul subtire realizeaza digestia. Prin aceste functii organele se ajuta reciproc la indeplinirea sarcinilor specifice

Totusi orgalele se franeaza reciproc, pentru ca, printre altele, ele au nevoie de actiunea altor organe si de energia lor pentru a-si indeplini functiile proprii.
Datorita acestei interdependente intre organe, care se realizeaza prin actiunea comuna a sangelui, energia KI (SAU QI), SI MERIDIANELOR ENERGETICE, se formeaza un echilibru in interiorul corpului omenesc, intre stimulare si restrictionare.

Daca acest echilibru se pierde, ca urmare a stresului, imbolnavirilor, nu sufera doar un organ, ci si alte organe pot fi, de asemenea, afectate mai devreme sau mai tarziu. Datorita acestui fapt terapia se realizeaza prin tratarea intregului organism.

SHIATSU, tehnica japoneza de vindecare prin masaj, se realizeaza cu ajutorul mainilor, mai exact a degetelor si palmelor, pentru a inlatura incordarea.

Prin aplicarea terapiei se recastiga echilibrul intre corp si suflet si activarea fortelor de autovindecare.

Tehnica SHIATSU este aplicata de cele mai multe ori in MASAJUL TERAPEUTIC, unde, alaturi de cel REFLEXOGEN, completat de REIKI duce la rezultate deosebite


PRIN APLICAREA METODEI TERAPEUTICE A MASAJULUI SHIATSU SE ELIBEREAZA ENERGII NEBANUITE, ESTE O SENZATIE COMPLETA, RESIMTITA DE INTREGUL CORP.

CEI CARE BENEFICIAZA DE UN ASTFEL DE MASAJ DESCOPERA CALEA SPRE RELAXARE, SPRE SENZATIA DE BINE SI SPRE STOCAREA DE ENERGIE.

                      Reflexo
ECHILIBRU ENERGETIC = STARE DE SANATATE



* REFLEXOLOGIA ARE ISTORIE IN EGIPTUL ANTIC PRIN ATESTARE ARHEOLOGICA DATAND DIN ANUL 4.000 i. e.n, O ALTA IN CHINA ANTICA DATAND DIN ANUL 2.300 i.e.n.
* REFLEXOLOGIA ESTE O STIINTA MEDICALA, FIINDCA SE ADRESEAZA VINDECARII OMULUI.

* REFLEXOLOGIA ARE PRINCIPII DE EXISTENTA, FARE DE CARE NU AR PUTEA EXISTA.

* REFLEXOTERAPIA ESTE O ARTA APLICATIVA REFLEXOLOGIEI.

Terapia prin masaj reflexogen - este o forma de inbunatatire a sanatatii si a pastrarii ei, este masajul reflexogen (reflexoterapia, reflexomasajul), care prin simplitatea de aplicare reprezinta si o alternativa deloc neglijabila in tratarea a numeroase afectiuni. Terapia prin masaj reflexogen - reflexologia sau zonoterapia, este o metoda cu radacini orientale din profunzimea vremurilor. Ea are la baza relatia reflexa dintre un punct de pe talpa sau palma si un anumit organ.

nainte de a fi o metoda de tratament, ea este insa, cu foarte bune rezultate, o metoda de diagnosticare. In decursul timpului s-a constatat ca intre fiecare dintre organele corpului uman si anumite zone ale acestuia, exista o corespondenta biunivoca si in acelasi timp o interdependenta functionala.

Aceste corespondente si interdependente sunt caracteristice si pentru diverse zone ale corpului.

Se poate verifica in mod practic ca, o afectiune produsa la nivelul unui organ, sau a unei anumite zone, se produce prin aparitia unei modificari la nivelul zonei reflexogene corespondente, modificare semnalata cel mai adesea prin aparitia unei dureri.

Zonele corespondente se numesc zone reflexogene, si se gasesc localizate in talpa piciorului, in palma mainii, pe pavilionul urechii, etc.
Astfel prim masaj reflexogen are loc activarea zonei de reflex, o intesificare a circulatiei sangvine, atat in zona respectiva cat si in organul sau zona corespondenta.

Ca urmare, se intensifica aportul de substante hranitoare, de oxigen, de enzime, hormoni, anticorpi si in acelasi timp se intensifica procesul de eliminare a toxinelor.

Odata cu toate aceste aspecte nu este de neglijat imbunateatirea campului bioenergetic: blocajele energetice pot fi inlaturate si deci deficitul energetic se poate completa, iar surplusul energetic se poate indeparta, astfel aducand armonie in organism si in fiinta.

Starea de boala se amelioreaza, durerile se atenueaza sau dispar.

Actionandu-se in mod repetat la nivelul zonei reflexogene, in multe cazuri, afectiunea se vindeca complet.

Practica demonstreaza, in multe mii de cazuri, ca actionand asupra zonelor reflexogene, se obtin rezultate terapeutice remarcabile in foarte multe boli.

Reflexologia este terapia eficienta de care are nevoie organismul viu, nefacandu-i o punte catre induceri anti-organice (ca medicamentele), ci din contra, facandu-i o punte catre materie, catre organic, catre vibratia omoloaga de care are nevoie organismul, pentru a intra in rezonanta si a fi readus la starea normala vibratorie.

Tenacitatea terapiei ne aduce o sansa in plus pentru echilibrare si vindecare naturala, fare medicatie fara interventie invaziva asupra organismului.urala, fare medicatie fara interventie invaziva asupra organismului.
Reflexoterapia este utila in foarte multe afectiuni: stres, migrene, ameteli, insomnii, oboseala cronica, instabilitate emotionala, depresii, anxietate, atacuri de panica;

* afectiuni ale coloanei, sciatica, lombosciatica, spondiloza, cifoza, reumatism, artroze, artrite, gonartroza, coxartroza, etc;

* tulburari endocrine, tiroida, paratiroide (caderi de calciu), suprarenale, deficiente de crestere la copii, reglarea ciclului menstrual, tulburari ale menopauzei, osteoporoza(stoparea degradarii masei osoase), disfunctii sexuale, tulburari de metabolism;

* afectiuni hepato biliare, litiaza biliara, hipercolesteromie, bila lenesa;

* afectiuni digestive, gastrite, colite, ulcer, esofacita de reflux, constipatie, hemoroizi, balonari, etc;

* afectiuni circulatorii, hipo si hipertensiune, arterioscleroza, guta, sindromul mainilor si picioarelor reci, dureri de picioare, etc;

* afectiuni ORL, bronsite, rinite, sinuzite, nevralgii, etc.



RECOMADARI - SEDINTELE DE REFLEXOTERAPIE SE FAC IN SERII DE CATE 10.

Avantajele terapiei reflexogene - Poate fi aplicata la orice categorie de varsta, poate fi aplicata profilactic, bolilor cronice si acute, dar si in boli nemanifestate, poate fi aplicata in pararel cu alte terapii, se lucreaza pe cauza nu pe efect.
         

* REFLEXOTERAPIA METODA EFICIENTA DE ECHILIBRARE ENERGETICA, ACTIONEAZA ASUPRA CORPURILOR SUBTILE INCEPAND DE LA CORPUL CAUZAL , PANA LA CORPUL ETERIC SI FIZIC.

* REFLEXOTERAPIA METODA TERAPEUTICA DE ECHILIBRARE A CHAKRELOR.

* REFLEXOTERAPIA METODA SIMPLA CE ACTIONEAZA CU REZULTATE EXCEPTIONALE ASUPRA SISTEMULUI NERVOS, SISTEMULUI DIGESTIV, SISTEMULUI EXCRETOR, SISTEMULUI LIMFATIC, SISTEMULUI SANGVIN, SISTEMULUI GLANDULAR HORMONAL, SISTEMULUI OSOS SI ARTICULAR.

Limfatic




DREMAJUL LIMFATIC ESTE MASAJUL PRIN CARE ELIMINAM ACUMULARILE INTERSTITIALE DE LICHIDE SI GRASIMI.



Este indicat pentru reducerea celulitei, depunerilor de grasime, detoxifierea organismului, reducerea si disparitia edemelor(si la femei insarcinate) si stimularea sistemului imunitar.

Masajul limfatic- drenajul limfatic, se practica din vremuri stravechi , fiind mentionat ca metoda de tratament, inca de pe vremea scolii medicale a lui Hipocrat, in anul 400 d. H. Insa adevaratul interes pentru aceasta metoda a aparut peste cateva secole.
Pentru a intelege mai bine beneficiul drenajului limfatic trebuie explicat ca, limfa- este un lichid transparent, care circula prin vase si ganglioni limfatici, hranind celulele si tesuturile. Sistemul limfatic este tot atata de important ca si sistemul circulator sangvin.
Vasele limfatice sunt constituite intr-o retea care acopera fiecare particica a corpului uman.
Acestea transporta substantele nutritive si colecteaza celulele moarte, rezidurile, bacteriile, virusii, substantele anorganice, apa si grasimile.

Toate vasele ajung la ganglionii limfatici(aglomerari celulare de forma rotunzita), care pot fi mici(cat in varf de ac), sau mari(cat o maslina).In corpul nostru exista intre 400 si 700 de ganglioni, care filtreaza si purifica limfa, acestia fiind localizati preponderent la nivelul abdomenului si al gatului.

STRESUL PRELUNGIT, SEDENTARISMUL, POZITIA INCORECTA SAU STATUL PRELUNGIT PE SCAUN, DEPUNERILE ADIPOASE SAU CELULITICE, TULBURARILE DE CIRCULATIE PERIFERICA, AFECTIUNILE CARDIACE, PULMONARE, RENALE SI ENDOCRINE SINT NUMAI CATIVA DINTRE FACTORII CARE TULBURA BUNA CIRCULATIE A LIMFEI IN ORGANISM. ACEASTA SITUATIE POATE FI REMEDIATA CU AJUTORUL DRENAJULUI LIMFATIC PIN MASAJ.

Metoda consta intr-un preso-masaj, prin care se actioneaza asupra lantului de ganglioni limfatici, cu efect de eliminare a tuturor toxinelor rezultate din procesul de sinteza celulara.
De mentionat ca, o circulatie necorespunzatoare a limfei determina, invadarea tesutului subcutanat de celule gresoase si o data cu ele inmultirea toxinelor.

EFECTELE MASAJULUI DE DRENAJ LIMFATIC:
* intareste sistemul imunitar prin stimularea ganglionilor limfatici
* dinamizeaza circulatia limfei in spatiile intercelulare
* accelereaza eliminarea rapida a toxinelor
* intensifica pana la 10- 15 ori curentul limfatic
* are efect de modelare corporala

* este eficient in artroze, gonartroze si cocsartroze.



MASAJUL DRENAJULUI LIMFATIC ESTE IN ACEEASI MASURA UN MASAJ COSMETIC DE INFRUMUSETARE CAT SI CU EFECTE TERAPEUTICE REMARCABILE.


MASAJUL DE DRENAJ LIMFATIC se asocieaza cu rezultate deosebite cu MASAJUL ANTICELULITIC pentru indepartarea surplusului de grasime si remodelare corporala, si de asemenea face parte din TERAPIA PRIN MASAJ, in MASAJUL TERAPEUTIC si SHIATSU (presopunctura).

Anticelulitic

Masajul anticelulitic sau anti- celulita, este una din cele mai bune metode de a scapa de tesutul adipos.  Acest masaj se efectueaza local, in zonele afectate de depuneri. Depunerile de grasime sunt rezultatul unei proaste functionari ale ficatului, rinichilor, o alimentatie necorespunzatoare, lipsa de miscare, constipatie si o proasta circulatie a singelui. De asemenea dereglarea hormonala provoaca depunerea de grasime, in deosebi pe fese, interiorul si exteriorul coapselor, pe solduri, pe spate si abdomen.

Celulita are patru stadii de dezvoltare: celulita usuara, celulita medie, celulita profunda si celulita grava.

Celulita usuara - nu este observabila cu ochiul liber, in timpul sederii sau al mersului. Suprafata pielii este aparent neteda, insa la consult, cand este stransa in pliu piele de pe coapse devine neuniforma cu aspect de "coaja de portocala".

Celulita medie este deja observabila si in stare de miscare si in stare de relaxare a muschilor, preponderent in zona pulpelor. Aspectul neuniform al pielii este evident si fara a strange pielea. Adipocitele (celulele grase) se maresc in volum, tonusul pielii scade, si apare edemretentie de apa. In acest stadiu sunt posibile imbunatatiri vizibile, prin aplicarea masajului ajunganduse la disparitia stratului de celulita.

Celulita adanca profunda este o forma grava de celulita care pe langa aspectul urat al pielii, are si consecinte asupra sanatatii. In acest stadiu avem de aface deja cu o circulatie defectuasa la nivelul pielii, cu o multime de noduli subcutanati, umflaturi si gropite inestetice.

Celulita grava produce dereglari serioase la nivel de circulatie sangvina, si cu desfigurare a corpului. Piele devine dureroasa la atingere.

Masajul anticelulitic este solutia eficienta pentru a scapa de celulita, iar atunci cand este combinat cu masajul terapeutic, masajul limfatic si nu numai, rezultatele sunt spectaculoase.


Pentru ca rezultatele cosmetice sa fie considerabile trebuie sa avem in vedere o egilibrare a intregului organism, prin adoptarea unui mod de alimentatie sanatos, miscare, multa apa si eliminarea stresului.

FRUMUSETEA INSEAMNA SANATATE!

SANATATEA INSEAMNA FRUMUSETE!

01 11 2008


Psihoterapie  si Medicina Integrativa
by psih Daniel C. Muntean
Contact:
email: danykomio@yahoo.com
Tel. 0722927176
facebook 


 Copyright © 2008- 2021 danykomio | contact [at] danykomio.ro